Ποιος ξηρός καρπός σε προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού;

Ποιος ξηρός καρπός σε προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι πια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία έτη καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 700.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό 8% έως 9% των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού. Ο καρκίνος μαστού στους άνδρες υπολογίζεται στο 1% επί του συνόλου των διαγνωσθέντων καρκίνων μαστού.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της ασθένειας.

Ειδικότερα, η συχνή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Μελέτες που έγιναν από επιστήμονες του Πανεπιστήμιο Μάρσαλ της Βιρτζίνια σε ποντίκια, έδειξαν πως αυτά που έτρωγαν καρύδια παρουσίασαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του στήθους σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Επιπλέον, οι αριθμοί και τα μεγέθη των όγκων ήταν σημαντικά μικρότερα.

Οι μοριακές μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι ωφέλιμες δράσεις των καρυδιών οφείλονταν στα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και στις άλλες θρεπτικές τους ουσίες. Η ποσότητα των καρυδιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν το ισοδύναμο 60 γραμμάρια καρύδια ανά ημέρα για έναν άνθρωπο.

Η μελέτη βρήκε ότι η διατροφή που περιείχε καρύδια μετέβαλλε τη δραστηριότητα πολλαπλών γονιδίων που είναι σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, τόσο στο ποντίκια όσο και στους ανθρώπους.

Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ' ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, που βοηθά στη προστασία των κυττάρων και δρα κατά των ελευθέρων ριζών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ