Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε ούτε σε 10 χρόνια

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε ούτε σε 10 χρόνια

Συγκρατημένα φαίνεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Εντός των επόμενων ημερών θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, βάσει αυτών που προετοιμάσαμε στην τελευταία Σύνοδο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα», εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη διαφαινόμενη απόφαση της Ε.Ε. να δεχθεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων ή μεταναστών στην Τουρκία, μία επιλογή που έχει επικριθεί από αρκετούς ως παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
«Κάθε παράνομος μετανάστης θα διέλθει τη διαδικασία του ασύλου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα και πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για άσυλο. Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει επιστροφή, μόνο μεταναστών, στην Τουρκία», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ.
Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν θα πρέπει να «μεταφράζεται» σε επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Άγκυρας στην Ένωση.
«Η Τουρκία δεν είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη ούτε σε 10 χρόνια», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ