Ρ.Τ.Ερντογάν: Έκλεισε η ρωσοτουρκική συμφωνία: Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των S-400

Ρ.Τ.Ερντογάν: Έκλεισε η ρωσοτουρκική συμφωνία: Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των S-400

Της Λίνας Ακιρβοπούλου

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ρωσοτουρκική συμφωνία για αγορά των S-400 έκλεισε και οι υπογραφές έπεσαν.

Χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε «δεν υπάρχει καμία ζημιά στην αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Τουρκίας από τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την παράδοση των πυραύλων S-400.

  

 

Παράλληλα, σχετικά με τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για το θέμα αυτό, ο Ερντογάν είπε σήμερα απευθυνόμενος σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο κοινοβούλιο : «γιατί θα προκαλέσει ένταση; Μια χώρα θα πρέπει να αναζητά τους ιδανικούς τρόπους για την ασφάλειά της».

Συνέχισε δε λέγοντας «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί τα ρωσικά συστήματα S-300 εδώ και χρόνια. Θεού θέλοντος, θα δούμε τους S-400 στη χώρα μας και θα γίνει κοινή συμπαραγωγή τους»

«Η Τουρκία δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το πυραυλικό σύστημα και γι 'αυτό αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις».

  

 

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά το γεγονός ότι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Joseph S. Dunford, υποστήριξε ότι η Τουρκία και η Ρωσία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με την προμήθεια του πυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Όπως είχε αναφέρει ο Αμερικανός Στρατηγός στις 23 Ιουλίου, «θα προκαλούσε προβληματισμό αν πραγματοποιόταν κάτι τέτοιο, αλλά τελικά δεν έγινε», ενώ συνέχισε χαρακτηρίζοντας αυτές τις αναφορές ως «λανθασμένες»

Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Φικρί Ισίκ, η Τουρκία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος από κοινού με τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι άμεσες ανάγκες, όμως, της χώρας θα καλυφθούν από την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες με τη Μόσχα έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Ρώσος, Βλαντιμίρ Κοζίν, δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν συμφωνήσει για την παράδοση των κινητών συστημάτων S-400 αλλά ότι το Κρεμλίνο δεν είχε εγκρίνει δάνειο για τη συμφωνία.
 
Το σύστημα S-400 εισήχθη το 2007 και μπορεί να μεταφέρει τρεις τύπους βλημάτων ικανά να καταστρέψουν στόχους εδάφους και αέρος, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και των πυραύλων κρούζ.

Μπορεί να εντοπίζει και να εμπλέκει μέχρι και 300 στόχους ταυτόχρονα, ενώ το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει είναι τα 27 χιλιόμετρα.

πηγη http://www.el.gr/top-news/117-top-news/81904-ekleiseee-h-rwsotoyrkikh-symfwnia-epesan-oi-ypografes-gia-thn-agora-twn-s-400

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ