Κάνε το τεστ όρασης και δες αν χρειάζεσαι γυαλιά!

Κάνε το τεστ όρασης και δες αν χρειάζεσαι γυαλιά!

Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος

Η οπτική σου οξύτητα μειώνεται, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρη πως είναι απλώς μυωπία; Αυτό το τεστ όρασης θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις σε τι οφεiλεται η κακή σου όραση:

  

 

Απάντησε στην ερώτηση  για το τεστ όρασης  Μήπως έχεις:

Α. Θολή κοντινή όραση;

Β. Κακή μακρινή όραση;

Γ. Δυσκολία να δεις αντικείμενα κοντά και μακριά;

Δ. Δυσκολία να διαβάσεις ή να δουλέψεις στον υπολογιστή;

Ε. Καταπόνηση ή κούραση των ματιών;

ΣΤ. Μήπως μισοκλείνεις συχνά τα μάτια;

  

 

Αν απαντάς ναι στα Β, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις μυωπiα

Αυτό συμβαίνει όταν ο βολβός του ματιού είναι πολύ μακρύς ή ο κερατοειδής χιτώνας έχει πολύ μεγάλη κυρτότητα, έτσι που οι οπτικές ακτίνες των αντικειμένων εστιάζουν μπροστά στον αμφιβληστροειδή (αντί για κατευθείαν σε αυτόν.

Το πρόβλημα αυτό σε δυσκολεύει να βλέπεις μακριά. Η μυωπία παρουσιάζεται συνήθως ανάμεσα στα 6 και 12 χρόνια.

Αν απαντάς ναι στα Β, Δ, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις οπτικό σύνδρομο υπολογιστών

Αυτό συμβαίνει όταν τα μάτια σου εστιάζουν στην οθόνη του υπολογιστή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Ο ειδικός λέει πως αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως ψευδομυωπία, όπου ο παροδικός σπασμός ενός μυός, που αλλάζει το σχήμα του φακού μέσα στο μάτι, προκαλεί ένα διαθλαστικό λάθος.

Για να αποφύγεις την υπερβολική πίεση στα μάτια, βεβαιώσου πως υπάρχει καλός φωτισμός και κάθε 50 λεπτά κάνε διάλειμμα 5-10 λεπτών για να επιτρέπεις στα μάτια σου να εστιάζουν μακριά.

orasi© Παρέχεται από: Shape.gr orasi

Αν απαντάς ναι στα Α, Δ, Ε: Μπορεi να έχεις υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία

Η υπερμετρωπία (δυσκολία στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα) παρουσιάζεται όταν έχεις ανώμαλο επίπεδο κερατοειδή χιτώνα, που κάνει το φως να εστιάζει πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να δεις τα κοντινά σου αντικείμενα. To πρόβλημα αυτό αμβλύνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Αν είσαι 40 χρονών ή μεγαλύτερη, μπορεί να έχεις πρεσβυωπία και να δυσκολεύεσαι να εστιάσεις κοντά, π.χ., δεν μπορείς να διαβάσεις. Σε αντίθεση με την υπερμετρωπία, πρόκειται για μια φυσική διαδικασία γήρανσης των ματιών. Όλοι αναπτύσσουν πρεσβυωπία. Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί τονίζει ο Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος,

Οι μύωπες λανθασμένα θεωρούν πως η κατάστασή τους βελτιώνεται όσο μεγαλώνουν, όμως είναι η ανάπτυξη της πρεσβυωπίας που την αντισταθμίζει. Αν έχεις υπερμετρωπία, ο ειδικός προειδοποιεί πως μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας.

Η τελευταία μπορεί να διορθωθεί εύκολα με γυαλιά: μονοεστιακά για το διάβασμα, διπλοεστιακά ή πολυεστιακά για να βλέπεις και μακριά και κοντά. Μπορείς να δοκιμάσεις μονοεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς επαφής ή και επέμβαση.

Αν απαντάς ναι στα Γ, Ε, ΣΤ: Μπορεi να έχεις αστιγματισμό

Δηλαδή, η καμπύλωση του κερατοειδούς χιτώνα είναι μεγαλύτερη από τη μία πλευρά. Οι άνθρωποι με αστιγματισμό έχουν θολή όραση και δυσκολία να διακρίνουν τις λεπτομέρειες (είτε κοντά είτε σε απόσταση). Τα επίπεδα του αστιγματισμού τυπικά σταθεροποιούνται στην ηλικία των 25 ετών και συνήθως συνοδεύονται από μυωπία ή υπερμετρωπία. Οποιοσδήποτε βαθμός πάνω από το 2 ή το 2,5 θεωρείται υψηλός αστιγματισμός επισημαίνει ο ειδικός.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή και laser.

Σε επικινδύνη ζώνη

Ο ειδικός επισημαίνει τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση οπτικής οξύτητας. Μην τις αγνοήσεις!

1.Επίμονος πόνος στο μάτι ή θολή όραση (για περισσότερες από μερικές ώρες)

Αν νιώθεις επίμονο και σημαντικό πόνο στο μάτι σου, ίσως υπάρχει κάποια εκδορά ή πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Όταν η θολή όραση συνδυάζεται με αύρα ή βλέπεις μυγάκια και σκιές, μπορεί να υποδεικνύει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς (όπου ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται από τους γύρω ιστούς).

2. Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, όπου καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Θα πρέπει να ελέγχεις τα μάτια σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3. Είσαι 40 ετών ή μεγαλύτερη

Πρόλαβε τις σχετικές με την ηλικία καταστάσεις –γλαύκωμα (αύξηση της πίεσης του υδατοειδούς υγρού μέσα στο μάτι), καταρράκτη (θόλωμα των φακών του ματιού) και σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση ωχράς κηλίδος (βλάβη στην ωχρά κηλίδα, που είναι το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την οξεία κεντρική όραση)– με μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό.

Κληρονομικότητα: Πόσο ρόλο παίζει στην ανάπτυξη μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού; Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι η βασική αιτία για το 80% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 20% αφορά περιβαλλοντικούς παράγοντες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζεις με καλό φωτισμό. Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται στο 1ο έτος, 3 ετών, στην προσχολική ηλικία και έπειτα, αν έχουν πρόβλημα, όσο συχνά συστήσει ο οφθαλμίατρος.

Πηγή: Κάνε το τεστ όρασης και δες αν χρειάζεσαι γυαλιά!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ